Şam Havalimanı'nda Yenileme Çalışmaları ve Güvenlik Önlemleri

Şam Havalimanı’nda yapılan yenileme çalışmaları, hava-yer telsiz sistemlerinin kurulumu ve güvenlik önlemleri ile devam ediyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bu süreçte gerçekleştirilen önemli adımları kamuoyuna duyurdu. Havalimanının yeniden işlevsel hale getirilmesi için çeşitli sistemlerin kurulumu tamamlandı. Bakan Uraloğlu, yapılan çalışmalara ilişkin detayları paylaştı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Şam Havalimanı’nda hava-yer telsiz sistemlerinin kurulumunu tamamladıklarını belirtti. “Haberleşme sistemlerini Şam Kule’de kullanmaya başladık.” diyen Uraloğlu, X-ray cihazları ve iz dedektörlerinin de kurulumunu gerçekleştirdiklerini ifade etti. Ayrıca, 3 adet Havalimanı Kurtarma ve Yangınla Mücadele aracının onarılarak hizmete verildiğini açıkladı.
Uraloğlu, 13 yıl süren Suriye İç Savaşı’nda hasar gören havalimanının yeniden ayağa kaldırılması için çalışmalara devam ettiklerini vurguladı. Toplam 113 araç, cihaz ve sistemin 6 tır ile havalimanına sevk edildiğini anımsatan Uraloğlu, Türkiye’den gönderilen hava seyrüsefer cihazları ve güvenlik sistemlerinin kurulumuna devam edildiğini belirtti.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, Türkiye’nin hava seyrüsefer sistemlerinden güvenlik altyapısına kadar tüm kritik alanlarda destek verdiğini kaydetti. “Şam Havalimanı’nın kontrol mekanizmaları büyük ölçüde zarar görmüş durumda.” diyen Uraloğlu, uçuş güvenliğini artırmak için iki yeni alıcı-verici telsiz sistemi kurulduğunu ifade etti. Seyrüsefer cihazlarının bakım ve onarımının sürdüğünü belirtti.
Havalimanında güvenliğin en büyük önceliklerden biri olduğunu vurgulayan Uraloğlu, Türkiye’nin gönderdiği ekipmanlarla havaalanının güvenlik seviyesinin yükseltildiğini ifade etti. X-Ray ve patlayıcı iz dedektörü gibi cihazların kurulumunun tamamlandığını belirten Uraloğlu, mevcut sistemlerin gözden geçirildiğini ve arızalı olanların onarıldığını açıkladı.
Bakan Uraloğlu, havalimanında yapılan çalışmalar kapsamında Şam Kule’deki telsizlerin ses kayıt cihazlarına entegrasyonunun tamamlandığını ifade etti. Aktif durumda olmayan NDB (Yönlendirilmemiş Radyo Bikını) cihazının onararak yeniden çalışır hale getirildiğini belirten Uraloğlu, “Hava-yer telsiz sistemlerinin kurulumunu tamamladık.” dedi. Bu sistemlerin test edilerek kullanılmaya başlandığı bilgisi verildi.
Güvenliği artırmaya yönelik adımlar atıldığını kaydeden Uraloğlu, Şam’daki hava trafik prosedürlerinin incelendiğini ve gerekli düzenlemelerin yapıldığını ifade etti. Havalimanında bulunan mevcut cihazların tamiratı için çalışmaların sürdüğünü belirtti. Ayrıca, pasaport kontrol sistemleri ve bagaj taşıma sistemleri detaylı şekilde incelendi.
Şam Havalimanı’nda acil durumlara karşı yangın güvenliği seviyesinin yükseltildiğini belirten Uraloğlu, Türkiye’den iki adet yerli üretim Volkan Lion 8x8 kombine Havalimanı Kurtarma ve Yangınla Mücadele aracı gönderildiğini anımsattı. “Teslim ettiğimiz yeni ARFF araçlarıyla havalimanının acil durumlara müdahale kapasitesini güçlendirdik.” dedi.
Bakan Uraloğlu, havacılık altyapısını modernize etmek için teknik ekiplerin sahada çalışmalarını sürdürdüğünü belirterek, “Türkiye, bilgi birikimi ve teknik kapasitesiyle Suriye’deki havacılık altyapısını güçlendirmek için çalışmalarına devam ediyor.” ifadelerini kullandı. Seyrüsefer hizmetlerinden güvenlik önlemlerine kadar sağlanan teknik destek, bölgedeki havalimanlarının daha güvenli ve işlevsel hale gelmesine katkı sağlayacaktır.